Almanya'da Üniversite



  Almanya'da üniversiteye gitmek, burada ki üniversite hayati, zorluklari ve kolayliklari..
Bu yazimda bu konuyu biraz acmak istedim. Öncelikle bu yazimin Almanya'da üniversite okumak isteyen ya da planlayan herkes icin yararli olabilecegine inaniyorum. Umarim hayatinizi yönlendirmenizde bir katkim olur :)

Ben RWTH Aachen üniversitesinde Wirtschaftsingenieurwesen mit der Fachrichtung Elektrische Energietechnik okuyorum. ( Ne dedin ??!! ) Bölümün komplikeliginden önce buraya gelene kadar herkesin bilmesi gereken temel bilgilerden bahsedelim.


Almanya'da herhangi bir üniversiteden kabul belgesi aldiginizi varsayalim. Bundan sonra atilacak adimlar neler? Ilk olarak bir ögrenci vizesine basvurmaniz gerekiyor. Bu ögrenci vizesi, turistik vize gibi yine zorluklarla alinan kanitlar gösterilen bir vize türü. Ben bu vizeye basvurdugum dönemde ilk karsilastigim zorluk Almanya'da bir bankaya yatirilmasi gereken en az 8040€ oldu. Evet, Alman devleti burada 1 yil süreyle yasamak icin belirledigi minimum parayi yani 8040€'yu sizden bir alman bankasina yatirmanizi istiyor. Bu banka hesabi kilitli bir hesap ve Türkiye'den bu islemi uzaktan sadece ISBANK ve DEUTSCHE BANK yapiyor. Ancak vize basvurusu öncesi kisa bir Almanya turu yaparsaniz ya da kayit icin buraya gelirseniz burda da herhangi bir bankadan bu hesabi direk acabilirsiniz. ISBANK bildiginiz IS BANKASI görünümünde olsa da tamamen ayri bir banka. Subeleri bir kac büyük sehir disinda ne yazik ki yok, ve sizler bu hesabi actiginiz zaman sadece Frankfurt subesine bagli oluyorsunuz. Yani baska bi sehirdeki subeden islem yapayim vs. pek islemiyor. Paraniz gec gidiyor, bilgi alacaginiz kisiye ulasmasi zor oluyor ve her bankamatikten ek ücret ödemeden para cekme gibi bi sansiniz olmuyor. Ben pek de güzel anilar yasamadim ne yazik ki. Eger imkaniniz varsa ve beklemek sorun degil diyorsaniz Deutsche Bank veya burda kayit icin geldiginizde baska herhangi bir banka daha cok isinize yarayabilir. Bu yatirdiginiz 8040€ ,sizin alt hesabiniza bir yil süreyle her ay esit miktarda yatiriliyor. Sizin kimseye ihtiyac duymadan bu asgari ücretle Almanya'da yasayabileceginiz düsünülüyor. Bu sekilde Almanya sizi kafasina takmamis oluyor. O para yine sizin oluyor ama her ay belli miktarlarda. Henüz para hesabi yapamayan gencler icin mükemmel bir yol olsa da bazen ay basini beklemek insana memur hayati hissini vermiyor da degil.



Peki bu aylik parayla Almanya'da yasanir mi? Kimi sehirlerde belki ama bircok sehir de ne yazik ki hayatta kalmak pek mümkün degil bu parayla. Aachen'da bir yurt odasi ücreti 180-250 arasinda degisirken Münih'te bu fiyatlar cok daha ucuk. Büyük sehirlerdeki market alisverisi daha pahaliyken, burada fiyatlar daha uygun olabiliyor. Bunlar cok kücük farklar gibi görünse de ögrencinin bos bir hayati oldugunu unutmamak gerek. Ögrenci iki ders saati arasini bir seyler icerek gecirir. Kahve, cay, bira.. Hepsi cebinizden cikan bir kac euro gibi görünse de günde birer bira icseniz bir mekanda bu size aylik 90€ gibi bir seye denk gelir. Marketten alsaniz bu para 15-30 euro arasinda kalacaktir. Ama birgün gelir derseniz " yaa kim gidecek bu markete " diye, iste o gün ipin koptugu gün olur. Kacar gider. Sizin disarda da yemek yemeniz ve icmeniz dahil edildiginde, kira ve faturalar haric sizin ortalama 400€ gibi bir güvencenizin olmasi lazim. 400€ harclik arti 200€ kira ödeseniz zaten bankaya yatirdiginiz o parayla aylik gecinebiliyorsunuz. Bu ücretler birazcik artsa yetmiyor ne yazik ki.

Gelelim okul ücretlerine. Her üniversitenin dönemlik olarak belirledigi Türkce'de "Harc" olarak gecen ama aslinda alakasi olmayan bir ücretleri var. RWTH'da bu ücret dönemlik 255€. Berlin 350 civarinda bir fiyatlandirma yapiyor ama Münih hakkinda bir bilgim yok ne yazik ki. Bu ödediginiz ücret karsiliginda ögrencisi oldugunuz üniversite size bir ulasim karti veriyor. Bazilarinda elektronik bir kart bazense bir kagit parcasi. Bu kart ödediginiz ücret ve üniversitenin size sundugu immkanlar sebebiyle degiskenlik gösterebiliyor. Örnegin; benim kartim tüm NRW eyaletinde sehirler arasi trenler dahil, S-Bahn ve U-bahn, otobüs ve diger toplu tasima araclarini ücretsiz kullanmami sagliyor. Aslinda tamamen ücretsiz degil, cünkü zaten 255€ ödemistiniz. Bu harcin bir kismi ulasim kartiniz icin harcanirken, kücük bir kismi da ögrenci birligine gidiyor. Ögrenci birligine giden kisim 50€ gibi bir miktar. Yani siz Aachen'dan Düsseldorf havalimanina normal bilet alsaniz 20€ veriyorsunuz, bu karta ise 200 €. yani dönemde 5 kere sadece havalimanina gidip gelseniz zaten ödediginiz paranin karsiligini coktan almis oluyorsunuz. Her eyalet ve her üniversite ne yazik ki ayni imkanlari sunmuyor. Kayit öncesi hangi ulasimlari sagladigini kontrol etmekte fayda var. Parali trene biner ceza ödersiniz sonra. Aachen, NRW eyaletine bagli olan kücük bir sehir. S-Bahn ya daU-Bahn yok. Ama alisverise gittiginiz Köln, festivale gittiginiz Düsseldorf ya da mac izlemeye gittiginiz Dortmund size bu imkanlari kartiniz sayesinde ücretsiz veriyor.



Büyük sehir sonrasi nasil kücük bir sehre alisiyorsun? gibi sorular cokca geliyor bana. Kücük sehir deseniz de burasi bir ögrenci sehri ve eyalet cok büyük. Okula gitmek icin harcayacaginiz 40dk'da Köln'de bir kahve icebilir, 1 saat icinde Brüksel'de olabiliyorsunuz. Sehrin kücüklügü size kalmis bir sey, imkanlari iyi kullanirsaniz, programiniz iyiyse gezebilmek icin inanin bolca vaktiniz olur. Ama Türk insani bu, yumurta kapiya dayanmadan ders calismaz. O zaman iste zorlanirsiniz. Ilk dönem öyle gecer zaten, zorlanirsiniz. Yeni bir ülke, yalniz yasam ve yeni arkadaslar. Hepsi zamanla sizlere keyif verir ve vazgecilmez bir hayat tarziniz olusur. Ailenizi görmeye gidip döndügünüzde oh be evime geldim dediginiz anlar olacak. Kendi kapinizi kendiniz kitleyip, yemekte ne yesem diye düsünmeyi özlediginiz günler olacak.

Almanya'da üniversite okumanin mutlulugu da üzüntüsü de farkli. Hepsiyle büyüyeceksiniz :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar